از شعار تا عمل مدعیان برنامهریزی مراسم اربعین ۵ میلیونی
- شناسه خبر: 18405
- تاریخ و زمان ارسال: 21 شهریور 1401 ساعت 08:23
به گزارش “خبرخوی” به نقل از پایگاه اطلاع رسانی حزب تدبیر و توسعه، امسال نه دولت حسن روحانی بود و نه آنچنان که خبرگزاری تسنیم قبلتر ادعا کرده بود، مانعتراشی دولت؛ اما آنچه در مرزهای منتهی ایران به عراق امروز در جریان است، تنها مایه حزن است و اندوه.
در شرایطی که در ماههای گذشته دولت از برنامهریزی دقیق برای برگزاری مراسم اربعین برای ۵ میلیون زائر خبر داده بود، در چند روز گذشته انتشار ویدئوها و تصاویر متعدد از وضعیت ناگوار زائران ایرانی حجمی گسترده از انتقادات را به همراه داشته است.
طی ۷۲ ساعت گذشته مسدود شدن مسیرهای منتهی به مرز ایران با عراق به دلیل حضور گسترده زائران از یک سو و بالا رفتن قیمت حملونقل، نبود امکان پذیرایی و رفاهی از زائران ایران در داخل کشور عراق، به بحرانی جدی تبدیل شده است.
علیالخصوص در ۲۴ ساعت گذشته سیدمجید میراحمدی، رییس ستاد اربعین و معاون امنیتی وزیر کشور، در چندین نوبت با اعلام بسته شدن مرزهای عراق، لغو سفرهای اتوبوسی، عدم اجرای توافق از سوی طرف عراقی و ازدحام زیاد جمعیت، از مردم درخواست کرده به سمت مرزها نروند و خواستار بازگشت هر چه زودتر زائران و تغییر برنامههایشان شده است.
این وضعیت در شرایطی است که چهار ماه قبل رستم قاسمی وزیر راه از تشکیل ستاد اربعین خبر داده و شرکت حدود ۵ میلیون زائر در مراسم اربعین امسال را پیش بینی کرده بود. وزیر راه مدعی شده بود، تمام برنامهریزیهای لازم صورت گرفته است و بدون شک این مراسم مهم و سالانه، بدون هیچ مشکلی برگزار خواهد شد.
حتی در اواخر ماه گذشته (۳۰ مرداد) سید مجید میراحمدی رئیس ستاد مرکزی اربعین حسینی در شبکه افق سیما تاکید کرده بود: از ۴-۵ ماه قبل، آمار و اطلاعات برای برگزاری اربعین امسال را تجزیه و تحلیل کرده و برآوردشان این است که امسال حدود ۵ میلیون زائر در مراسم اربعین حضور خواهند داشت.
او حتی مدعی افزایش امکانات حملونقل ریلی، هوایی و زمینی و حتی بالا رفتن ظرفیت پارکینگها در مناطق مرزی به مقدار ۳۰ تا ۴۰ درصد شده بود، اما اکنون تمامی شواهد از عدم تحقق وعدههای میراحمدی در میدان عمل حکایت دارد.
البته وعده برگزاری اربعین ۵ میلیون نفری از جمله خواستههایی بود که قبلا برخی رسانهها و افراد، بارها دولت روحانی را به اتهام تعلل در اجرای آن مورد انتقاد قرار داده بودند. آنها همواره از تاکید دولت دوازدهم بر عدم استفاده از ظرفیتها در برنامهریزی برای استقبال از ۵ میلیون زائر انتقاد میکردند.
برای نمونه، خبرگزاری تسنیم در ۱۳ آبان ۹۸ در گزارشی انتقادی تحت عنوان «چرا تعداد “زائران ایرانی اربعین” به عدد ۳ میلیون محدود و محصور شد؟!» مدعی شده بود ۲ تا ۳ هفته مانده به روز اربعین، تبلیغات خاصی از سوی برخی دستگاههای ذیربط (دولتی) روند افزایشی تعداد زائران اربعین را متوقف کرد.
حتی تسنیم در ادامه این گزارش انگشت اتهام را به سوی وزارت خارجه کشیده بود. در این گزارش تصریح شده بود، آغاز این حرکت عجیب و قابل تامل (ممانعت از افزایش تعداد زائران) در اطلاعیه رسمی وزارت خارجه کشورمان کاملا مشهود بود! وزارت امور خارجه در ۱۱ مهر ماه امسال (۱۶ روز مانده به اربعین حسینی) با صدور بیانهای رسمی به بهانه برخی ناآرامیهای محدود در برخی نقاط عراق “از زائران اربعین حسینی خواست تا آرام شدن شرایط در عراق، از سفر به این کشور پرهیز کنند؟! “
همچنین، در گزارش تسنیم به این نکته اشاره شده بود که سامانه سماح (سامانه رسمی ثبتنام اربعین) نیز در روزهای منتهی به اربعین با ارسال پیامکی خطاب به زائران اربعین اعلام کرد: «با توجه به عدم استقرار موکبها و ایستگاههای خدماتی در مسیرهای راهپیمایی زائران اربعین حسینی و نیز اغتشاشات اخیر در بعضی شهرهای عراق، توصیه میشود نسبت به حرکت به سمت مرزها تعجیل نکنید.»
در واقع، در گزارش تسنیم اطلاعرسانی دولت در راتباط با عدم استقرار موکبها و ایستگاههای خدماتی در مسیرهای راهپیمایی زائران اربعین حسینی مورد انتقاد و ناامنی در عراق به عنوان بهانهای واهی ترسیم شده بود.
با این وجود، به نظر میرسد در اربعین امسال خواسته آنها محقق شد و حتی ناآرامیهای بغداد نیز نادیده انگاشته شد، اما باید پرسید که منتقدان دولت سابق در مدیریت مراسیم راهپیمایی اربعین تا چه اندازه در تحقق وعدهها و برنامهریزیشان موفق بودند؟ امسال نه دولت حسن روحانی بود و نه آنچنان که خبرگزاری تسنیم قبلتر ادعا کرده بود، مانعتراشی دولت؛ اما آنچه در مرزهای منتهی ایران به عراق امروز در جریان است، تنها مایه حزن است و اندوه.
انتهای متن/