۳۰۰ مادرِ شاغل در مرکز تولیدی پوشاک “نرگس” همه بیکار شدند؟!
- شناسه خبر: 18336
- تاریخ و زمان ارسال: 11 شهریور 1401 ساعت 09:23
به گزارش آژانس خبری تحلیلی “خبر خوی” به نقل از هفته نامه “آذربان”؛ قبل از پرداختن به موضوع کارگاه تولیدی پوشاک نرگس، جا دارد از افتتاح مدرسه مدرن و یا بهعبارتی افتتاح بزرگترین مجتمع آموزشی و فرهنگی هوشمند خیرسازکشور (مرحومه سکینه نمکی) در خوی یاد کنیم. مدرسه ای که با حضور وزیر آموزش و پرورش و سایر مسئولین کشوری، استانی و شهرستانی روز پنجشنبه دهم شهریور ماه ۱۴۰۱ به بهره برداری رسید و شاید به جرأت میتوان گفت این رویداد بزرگ مایه ی افتخار و خوشحالی تک تک خویی ها شد. ما نیز بر خود میبالیم که چنین ظرفیت بزرگ و برجسته ای در شهرستان خوی با همت خیّر پُر آوازه و نیکو سرشت بنا نهاده شد که برای نسل های بعدی نیز به یادگار خواهد ماند.
لکن؛ افتتاح کارگاه تولیدی پوشاک نرگس نیز بمانند مدرسه مدرن مرحومه سکینه نمکی بسیار شکیل و باشکوه خاصی افتتاح شد.
در آن زمان نیز بسیاری از شهروندان خویی بسیار خوشحال شدند و افتخار آن را داشتند که شخصی در خوی وجود دارد تا با بنا نهادن کارگاه بزرگ خیاطی، برای ۳۰۰ نفر از مادران فداکار شهرستان خوی اشتغال ایجاد کند و مهمترین دغدغه هرخانواده “معاش” را برطرف سازد.
همگان دیدند که در آستانه افتتاح، بنرهای عریض و طویلی در جای جای شهر خوی نصب شد مبنی بر اینکه مقرر است ۳۰۰ نفر از مادران تحت پوشش موسسه عترت بوتراب با هدف ایجاد اشتغال پایدار برای زنان و مادران در این کارگاه بزرگ مشغول کار شوند و چرخ زندگی آنان منبعد به دستان مادران خانواده های تحت پوشش خواهد چرخید.
همچنین در صفحه اینترنتی موسسه خیریه عترت بوتراب در توصیف علل و اهداف ایجاد و راه اندازی مرکز تولیدی پوشاک «نرگس» چنین آمده است؛ ((کارگاه خیاطی نرگس در راستای تحقق شعار «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» که شعار سال ۱۳۹۵ از سوی مقام معظم رهبری تعیین شده بود و همچنین اجرایی و عملیاتی کردن برنامه های اشتغال مادران و فرزندان تحت پوشش – ارائه خدمات در زمینه اشتغال و توانمندسازی با هدف ایجاد اشتغال و خودکفایی مادران تحت پوشش موسسه و ایجاد استقلال پایدار برای آنان احداث و آماده بهره برداری شد)) .
طبق ادعاهای ثبت شده در سایت اینترنتی موسسه عترت بوتراب: این کارگاه با مساحت ۱۳۵۰ مترمربع موقوفی که برای احداث و تجهیز آن بالغ بر ۳۵ میلیارد ریال هزینه شده است. هدف واقف از اهدای این مجموعه ایجاد اشتغال برای همه ی مادران خانوادههای ایتام شهرستان خوی می باشد.
مع الوصف؛ قطعاً بانیان ایجاد این کارگاه خیاطیِ بزرگ با نیت خیرخواهانه و به دور از شوآف و خبرسازی و با مطالعات تخصصی و کار کارشناسیِ دقیق انجام شده بوده و اهداف آن نیز که قبلاً شرح داده شد، بسیار عالی و قابل تحسین بوده است.
اما در سالهای گذشته و پس از افتتاح کارگاه خیاطی نرگس اخبار ضد و نقیضی از اعلام نارضایتی برخی از مادران شاغل در آن کارگاه به گوش می رسید مبنی بر اینکه پرداخت حقوق آن منطبق بر قانون کار انجام نمیپذیرد! لذا بر آن شدیم تا از نزدیک موضوع را جویا شویم و به اتفاق چند نفر از همکاران خبری به مرکز تولیدی پوشاک نرگس مراجعه نموده و مسئول یا به عبارتی مدیریت کارگاه خیاطی نرگس را ملاقات کردیم و موضوع اعلام نارضایتی تعدادی از مادران شاغل در آن مرکز تولیدی را به ایشان انتقال دادیم که آن بزرگوار حواشی منتشر شده را تلویحاً تکذیب نمودند.
پس از گذشت مدتی مجددا اخباری از مراجعه مادران شاغل در کارگاه خیاطی نرگس جهت احقاق حقوق ضایع شده به اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی شهرستان خوی مطرح شد و این موضوع را باز هم پیگیر شدیم. اما این بار موضوع صحت داشته و مادران به دلیل اعتراض به نحوه پرداخت حق و حقوق معترض بودند… حال آنکه آرای صادره از سوی اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی به چه کم و کیفی صادر شد، اطلاع دقیقی نداریم.
اما در بخش تنظیم قراردادهای مدیریت مرکز تولیدی پوشاک نرگس با مادران تحت پوشش موسسه دارای نکات مبهم و قابل تامل وجود داشت؛ بعنوان مثال؛ مادران بر حسب کارمزد کار انجام شده به کار گمارده شده و اشتغال داشتند! به این معنا که فرضاً دوخت کل لباس یا بخشی از لباس مثل جیب، زیپ، آستین، دکمه و… هر کدام کارمزد مشخصی برای خود داشت و مادران بر مبنای کارکردشان و به صورت کارمزدی حق الزحمه دریافت میکردند!
البته این موضوع بیانگر قصور و یا مماشات ارگانهای ذیصلاح در بحث بازرسی از کارگاه های محل کار و بررسی قراردادهای کار می باشد.
آنچه که ما آن زمان در گفتوگو با ریاست محترم اداره کار خوی دریافتیم، این بود؛ قرارداد کارمزدی وجود ندارد و غیر قانونی است. حق و حقوق کارگر باید به صورت حداقل دستمزد تعیین شده از سوی شورای عالی کار پرداخت گردد و کارمزد میتواند مضاف بر حقوق کف پرداختی برای کارگران مدنظر کارفرما باشد.
متاسفانه طبق اظهارات شاکیان؛ بیمه تامین اجتماعی این مادران شاغل در مرکز تولید نرگس نیز بر اساس همان قرارداد کارِ غیرقانونی و بر مبنای کارمزد پرداخت میشد! که البته این موارد در مراجع ذیصلاح هیئت های تشخیص و حل اختلاف اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی شهرستان خوی بررسی و یقیناً آرای قانونی تا بحال برای آنان صادر شده است.
اما نکته بسیار حائز اهمیت ماجرا این است که؛ آیا خیر بنام و سرشناس خویی «جناب آقای میرناصر محمدسیدی» از اوضاع نابسامان حاکم بر کارگاه خیاطی «نرگس» که اهداف بسیار درخشان و مترقی در اوان احداث و افتتاح آن متصور بود، اطلاع داشته است؟!!
به زعم راقم؛ این ممکن نیست که شخصیتی همچون میرناصر محمدسیدی که در کار خیر زبانزد خاص و عام است و حدود ۷۵۰۰ یتیم و ۴۵۰۰ مادر فداکار تحت حمایت موسسه ایشان قرار دارد در صورت اطلاع از تضییع حق و حقوق مادران ایتام اجازه میداد کمترین ضرری از قبل موسسه برای آنان تحمیل شود! و یا اینکه میرناصر محمدسیدی مگر محتاج چندرغاز درآمد از کارکرد مادران ایتام است که آنان را تحت فشار قرار دهد تا بر حسب کارمزد از آنها کار بکشند و برایشان حقوق پرداخت نمایند و مادران ایتام نیز در چنین شرایطی حتی سلامت خود را به خطر بیندازند تا چند ریالی بیشتر برای فرزندان یتیم خود از موسسه خیریه عترت بوتراب دریافت نمایند!؟
اصلا مگر قابل باور است؛ میرناصر محمدسیدی که در ۶ استانِ کشور فعالیت های خیرخواهانه در بحث حمایت از ایتام و مادران فداکار دارد نتواند یک مجموعه خیاطی ۳۰۰ نفره را با معاضدت، بذل، سخاوت و گذشت اداره کند به طوری که آب در دل مادران فداکار تکان نخورد و اشتغال در کارگاه خیاطی نرگس برایشان بزرگترین تفریح «کار» باشد نه مکانی برای تحمل مشقت، بیگاری و فلاکت!؟
جناب آقای سیدی؛ غرض از نگارش سطور، این است که، بپرسیم: از فرجام مرکز تولیدی پوشاک نرگس آیا مطلع هستید؟؟! و آیا احتمال نمی دهید که برخی عوامل دست به دست هم داده اند تا نام نیک جنابعالی را مخدوش نموده و اعتبار شما را بین شهروندان خویی و به ویژه نزد مادران فداکار متزلزل سازند؟؟!
البته از مدیری چون شما انتظار می رود با ذکاوت و هوشیاری به امورات زیرمجموعه خود مسلط بوده و کارهای نیک و خیرخواهانه ای که درسالهای ماضی انجام دادید را پیگیری نمایید و حتی از نزدیک در جریان مسائل و مشکلات حاکم بر بخش هایی از زیر مجموعه موسسه عترت بوتراب با خبر باشید و در رفع آنها تلاش کنید.
این را هم عرض کنیم و تمام؛ شهرستان خوی را که به عنوان شهر پایلوت برای اجرایی ساختن برنامهها و پروژه های اشتغالِ موسسه عترت بوتراب انتخاب کرده بودید تا پس از این برنامه های مشابه در سایر شهرها و استان های تحت پوشش اجرایی نمایید… آیا هچنان در این عقیده و موضع قرار دارید؟؟ یا با توجه به فرجام غم بار و تاسف بار تولیدی پوشاک نرگس ( که اخیرا طبق شنیده ها کلاً تعطیل شده است ) از این عقیده صرف نظر خواهید کرد؟؟
و کلام آخر اینکه؛ به امید آن روزی که مرکز تولیدی پوشاک نرگس مجدداً و با به کارگیری دوباره مادران فداکار که همگی مادرانِ ایتام تحت پوشش موسسه عترت بوتراب هستند، آغاز به کار نماید و اما با تغییر رویه اساسی و با کار خیرخواهانه ای که نگذارد آب در دل مادران فداکار تکان بخورد.
البته شاید همزمانی انتشار این مطلبِ مشفقانه با افتتاح مدرسه مدرن مرحومه سکینه نمکی ( که به همت جناب آقای سیدی بنا نهاده شده است) به مذاق برخی از بزرگواران خوش نیاید، لیکن؛ به نظر میرسد اعلام هشدار برای پیشگیری از برخی مشکلات مدیریتی در زیرمجموعه اقدامات خیرخواهانه موسسه خیریه عترت بوتراب بسیار مهم و ضروری است .
انتهای متن / امیرعلی موسوی