از “ندای قلم” تا “زریاب” با مهندس کاظم زاده خویی
- شناسه خبر: 14378
- تاریخ و زمان ارسال: 6 تیر 1400 ساعت 07:26
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی “خبر خوی“: به مناسبت اخذ سومین مجوز نشریه سراسری تحت عنوان فصل نامه “زریاب” توسط حامد کاظمزاده خویی گفت و شنودی با وی و چگونگی ورود به وادی فرهنگ و رسانه داشتیم. همچنین در این گفتگو به بررسی دلایل موفقیت و یا عدم موفقیت و تاثیرگذاری مطلوب رسانهها (علیالخصوص رسانههای مجوزدار) در سطح جامعه داشتیم که امیدواریم خوانش این مطالب به مذاق علاقمندان خوش آید.
خبرخوی) در آغاز سخن ضمن عرض سلام و تبریکِ اخذ مجوز فصلنامه سراسری زریاب حضور جنابعالی، علاقمندم بدانم؛ آیا علاقمندی و شیفتگی به حوزه فرهنگ و رسانه باعث شد سومین مجوز نشریه را اخذ کنید؟
حامد کاظمزاده خوئی) بنده هم عرض سلام و ادب دارم حضور شما جناب آقای موسوی و همهی مخاطبان فرهیختهی “خبر خوی“. اما در پاسخ به سوالتان اجازه دهید اینگونه بگویم؛ علاقهام به حوزه رسانه و خبر به زمان دانشجویی برمیگردد. فعالیت خود را بیش از ۲۰ سال پیش و در سال ۱۳۷۸ برای اولین بار در زمان دانشجویی با فعالیت خبری برای خبرگزاری ایسنا با تمام کمبودهای موجود در آن زمان شروع کردم. در سال ۷۹ هم پس از حدود تنها یکسال فعالیت خبری، از سوی خبرگزاری ایسنا، به عنوان خبرنگار افتخاری موفق به دریافت لوح تقدیر در سطح کشوری شدم.
خبرخوی) از “ندای قلم” بگویید؛ چطور شد برای اولین بار تصمیم به اخذ مجوز نشریه از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شدید؟
حامد کاظمزاده خوئی) پس از حدود ۱۵ سال سابقه خبری و رسانه ای و همچنین باتوجه به علاقمندی دیرینهام به این حوزه، تحصیلاتم را نیز در حول این مقوله دنبال کردم بطوری که در سال ۱۳۹۴ فارغ التحصیل رشته ی علوم ارتباطات اجتماعی در مقطع کارشناسی ارشد از دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات شدم. باتوجه به برنامه های مترقی که جهت تعالی فرهنگی اجتماعی در ذهن داشتم، یکی از راه های اصلی تحقق برنامههایم را در استقلال رسانهای یافتم. لذا برآن شدم با درخواست مجوز نشریه از هیات نظارت بر مطبوعات کشور، نهایتا در تاریخ ۱۳۹۵/۰۲/۲۷ با شماره ثبت ۷۷۶۲۷ موفق به اخذ مجوز انتشار ماهنامه سراسری ندای قلم در حوزههای فرهنگی و اجتماعی بصورت چهار زبانه ” فارسی، آذری، ترکی استانبولی، انگلیسی” شدم. که هم اکنون ۲۷ شماره از این نشریه در حوزه علوم انسانی منتشر شده است.
خبرخوی) دروازه سنگی دومین مجوزی است که برای اخذ مجوز آن اقدام نمودید، از اهداف و دلایل راهاندازی پایگاه خبری “دروازه سنگی” برای مخاطبان عزیز بگویید.
حامد کاظمزاده خوئی) همانطور که گفته شد؛ “ندای قلم” ماهنامه چاپی در قطع مجله ای بود. اما باتوجه به اینکه فعالیت خبری در حوزههای مختلف نیز جزو علاقمندی و کار رسانه ای من بود، از طرفی بستر اینترنت و حوزه سایبری برای فعالیتهای خبری نسبت به سایر بخشها، هم فضای گستردهتری دارد و هم سرعت انتشار خبر بسیار سریعتر انجام میگیرد. البته مزایا و معایب دیگری را نیز در این ارتباط میتوان شُمرد که خارج از حوصله مخاطبان شما خواهد بود.
لذا با درخواست اینجانب، پایگاه خبری ” دروازه سنگی” در راستای ایفای نقش در حوزه خبر و اطلاعرسانیِ برخط در تاریخ ۱۳۹۶/۱۱/۱۶ به شماره ثبت ۸۰۹۶۰ از سوی معاونت مطبوعاتی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز انتشار گرفت.
خبرخوی) فصل نامه سراسری زریاب که اخیرا مجوز انتشار گرفتهاید، چه هدف و برنامههایی را در این خصوص دنبال میکنید؟
حامد کاظمزاده خوئی) در فصل نامه سراسری زریاب که در تاریخ ۱۴۰۰/۰۴/۰۱ به شماره ثبت ۸۸۲۳۲ مجوز انتشار گرفته، تلاش بر این است که یک نشریه کاملا تخصصی و عموما در حوزه علوم انسانی کار شود و در صدد هستیم مجوز علمی پژوهشی را نیز برای این نشریه از وزارت علوم اخذ نماییم. البته برنامههای بسیار فاخر و ارزشمندی برای توسعه ی فرهنگی و علوم انسانی درنظر گرفته شده است که همگی در راستای تولید علم به همت هیات تحریریه “در سطح هیات علمی” و همکاری اساتید و نخبگان دانشگاهی به امید خداوند عملیاتی خواهند شد.
خبر خوی) توفیقاتتان از ندای قلم تا زریاب، یا بعبارتی از سال ۱۳۹۵ که اولین مجوز نشریه را مستقلا دریافت نمودهاید تا به حال، به چه موفقیتهایی در حوزه رسانهای و فرهنگی دست یافتهاید؟
حامد کاظمزاده خوئی) اولا خدمت به توسعه فرهنگی در جامعه به نظرم بهترین توفیقی است که لطف خداوند شامل حالم شده تا در این عرصه خطیر فعالیت نمایم. اما در این بین از عملکرد ماهنامه ندای قلم به مدیرمسئولی و صاحبامتیازی بنده تقدیرهایی صورت گرفته است. ازجمله در سیزدهمین جشنواره رسانه و کتاب در سطح کشور از ماهنامه ندای قلم بصورت اختصاصی تقدیر شد. همچنین در جشنواره کرونا و راویان سلامت، به تعداد ۶ اثر برای این جشنواره ارسال شده که همگی شایسته تقدیر و حائز دریافت جایزه شناخته شده است.
عضویت در هیات مدیره خانه مطبوعات استان آذربایجان غربی و انجمن صنفی مدیران رسانه، برگزاری کارگاههای آموزشی حوزه رسانه، نشست های کتابخوان با کمک اداره کتابخانه های عمومی، جشنواره ملی داستان نویسی سماع قلم، مشاوره فرهنگی و رسانه ای شرکت آب و فاضلاب خوی و… از دیگر فعالیتهای جنبی فرهنگی در این حوزه بود.
خبرخوی) بسیار عالی، به نظر میرسد باتوجه به مطالبی که گفته شد، از فعالیت در این عرصه رضایت کامل دارید. به چند درصد از اهداف و یا آرزوهایی که در این حوزه برای خود ترسیم کرده اید، رسیده اید؟
حامد کاظمزاده خوئی) میشود گفت همچنان در ابتدای کار هستیم. تلاش می کنیم پله های ترقی را بیش از پیش طی کنیم. همچنین شهر فرهنگی و تاریخی خوی را نیز با کمک همین رسانه هایی که در در دست داریم به سطح واقعی خودش برسانیم
خبرخوی) باتوجه به اینکه سالهاست در این حوزه فعالیت حرفهای دارید، چه مشکلاتی را پیش روی رسانهها و مطبوعات شهرستان خوی میبینید؟
حامد کاظمزاده خوئی) به نظر میرسد که رسانههای محلی، کارکرد مطالبهگری مطلوبی ندارند و یا مطالبهگریهایشان چندان دیده نمیشود، در حالی که یک رسانه محلی شهر میتواند نهاد قدرت محلی را ویرایش کند، چراکه پل ارتباطی بین نهاد قدرت و نهاد جامعه است. اما رسانههای محلی در این رابطه با چالش مواجه هستند و باید راهکارهایی ارائه شود که رسانههای شهر بیش از پیش موثر واقع شوند و در جایگاه واقعی خود قرار بگیرند.
به نظر میرسد رسانههای محلی خوی هم به لحاظ سخت افزاری و همچنین نرم افزاری در جایگاه شایسته خود قرار نداشته و علی رغم پتانسیلهای خوی که تاثیرات فرا استانی و گاه حتی فراملی دارد، این نقش را نمیتوانند به درستی ایفا کنند.
خبرخوی) به نظرتان خبرنگاران، مطبوعات و رسانههای فعال در شهرستان خوی آن تاثیرگذاری و نقش مطلوب را برای جامعه ایفا کرده اند یا خیر؟ و دلایل احتمالی عدم موفقیت رسانه ها؟
حامد کاظمزاده خوئی) معتقدم، نگاه سیاستگزاران به حوزه ارتباطات، نگاهی ویترینی و تشریفاتی است.
نگاه ویترینی و تشریفاتی یعنی اینکه از رسانهها انتظار داریم که فقط خبرهای مثبت را برجسته کنند، در حالی که در روزنامه نگاری توسعه، اخبار منفی و مثبت توامان مطرح شده و غالبا نگاهی تحلیلی و رویدادمحور بر آن حاکم است، نه فردمحور. حال اینکه در استان و کشور، پدیدهها، اشخاص و اتفاقات تعریف شده و غالبا خبرهای شخص محور مطرح است.
معتقدم، رسانه هرگز به تنهایی نمیتواند عامل توسعه باشد و تا زمانی که در جامعه ظرفیت، زیرساخت و امکانات لازم مهیا نباشد، رسانه به تنهایی توان توسعه بخشی نخواهد داشت.
خبرخوی) اگر یک آسیب شناسی از مشکلات پیش روی اهالی رسانه و مطبوعات در شهرستان خوی داشته باشیم، به لحاظ اولویت، مهمترین عوامل و مشکلات پیش روی خبرنگاران، مطبوعات و رسانه ها در این شهرستان چیست؟
حامد کاظمزاده خوئی) متاسفانه رسانههای خوی از لحاظ اقتصاد رسانه در مضیقه قرار داشته و رویکرد محلیمحور نیز ندارند، در حالی که رسانههای محلی دارای ویژگیهای خاص خود بوده و باید رویکرد محلی محور داشته باشند؛ چیزی که در رسانههای محلی نمیبینیم. این موضوع به ویژه در حوزه مطبوعات و رسانههای چاپی بیشتر نمود داشته و این رسانهها همان رویکرد روزنامهها و شبکههای سراسری را ایفا کرده و الگوبرداری میکنند. رسانههای محلی، از وظیفه و کارکرد اصلی رسانههای محلی دور شدهاند، در حالی که به علت اشرافیت به موضوعات و دسترسی راحتتر به متولیان و کارشناسان امر، میتوانند ورود بهتری به موضوعات محلی داشته باشند.
امروز در بحث تولیدات رسانهای، با وضعیت نابهنجاری مواجه هستیم و متاسفانه ۹۰ درصد تولیدات رسانهای خبرهای بولتنی و روابط عمومی است؛ طبعا تاثیرگذاری چنین رسانهای در فرآیند توسعه پایین بوده و از نظر جلب افکار عمومی در فرآیند توسعه نیز آنچنان که باید اثرگذاری نخواهد داشت.
خبرخوی) و مطلب پایانیِ شما…
حامد کاظمزاده خوئی) ممنونم از اینکه حوصله به خرج داده و صحبتهای بنده را شنیدید. امیدوارم شهرمان خوی به جایگاه اصلی و واقعی خود در سطح کشور برسد.
انتهای متن/