ببینید| تار و پود قالیبافان خویی در آستانهی ازهم گسیختگی!
- شناسه خبر: 22468
- تاریخ و زمان ارسال: 24 بهمن 1401 ساعت 00:29
به گزارش آژانس خبری تحلیلی “خبر خوی“، شهرستان خوی از قدیم الایام مهد تمدن و فرهنگ و هنر بوده و قالی بافی و فرش دست باف از جمله هنرهای “اقتصادی” مردمان این مرز و بوم بشمار می رود.
اهمیت فرش دست باف به اندازه ای در خوی مورد توجه اهالی این شهرستان قرار داشته که اخیراً و در سال گذشته فرش ریزماهی خوی ثبت ملی شد.
طبق اخبار منتشره از مراجع رسمی؛ پرونده ثبت ملی خوی به عنوان شهر قالی ریز ماهی در دومین جلسه پنجمین شورای راهبردی انتخاب شهرها و روستاهای ملی صنایع دستی در دی ماه ۱۴۰۰ مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت خوی با این عنوان ثبت ملی شد.
بنا به اظهار جلیل جباری مدیرکل “وقت” میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی؛ در خوی ۳۰ هزار تولیدکننده فرش دستباف بصورت مستقیم مشغول به کار هستند و در این شهرستان ۵۵۰۰ کارگاه خانگی و سه مجتمع متمرکز قالیبافی و ۹۵ واحد رفوگری، دفهزنی و پرداخت و طراحی نقشه و ۶ واحد قالیشویی فعال هستند.
جباری در ۱۳ دی ماه ۱۴۰۰ و همزمان با ثبت ملی نقشه فرش ریزماهی به نام خوی افزود: ۱۲هزار کارت قالیبافی و ۴۸۱ فقره پروانه کسب در خوی تاکنون صادر شده است و سالانه ۱۰۰ هزار مترمربع فرش در خوی تولید میشود که ۷۰ درصد این تولیدات از نوع ریزماهی با رجشمارهای ۴۰ و۵۰ هستند و این نشاندهنده جایگاه ویژه قالی ریزماهی در این شهرستان است.
با اندک تاملی بر سخنان مدیران بلندپایه استانی، به روشنی درمییابیم که شغل قالیبافی (فرش دستباف) نقش عمده ای در اشتغال مردمان از زن و مرد تا جوانان و نوجوانان، “شهرستان خوی” داشته است و اکنون این سرمایه عظیم که موجب رونق چرخ اقتصادی منطقه نیز بوده با تهدید جدی و اضمحلال مواجه شده است.
همگان به این واقعیت به خوبی واقفیم، عمده دلایل وجود معضلات و ناهنجاری های اجتماعی، گسترش نرخ بیکاری است و آیا میتوان تصوّر کرد؛ درصورت ازهم گسیختگی تار و پود قالیبافان خویی و به عبارتی، بیکاری وسیع این قشر عزیز و زحمتکش، چه پیامد ویرانگر و خانمان سوزِ بزرگی در انتظار نه فقط شهرستان خوی، بلکه استان آذربایجان غربی خواهد بود.
آنچه که از ما اصحاب رسانه و خبرنگاران به عنوان چشم بینا و گوش شنوای جامعه انتظار می رود، اعلان هشدار و آلارم وقوع احتمالی حوادث ناگوار است و مابقی برعهده مسئولین استانی و شهرستانی، از قوه مجریه (استاندار و فرماندار)، از قوه مقننه (نماینده مردم در مجلس) و از قوه قضائیه (رئیس دادگستری و دادستان) است که پیش بینی، برنامه ریزی و پیشگیری نمایند تا شاهد بحران و خدای نکرده “فاجعه” اجتماعی نباشیم.
ناگفته نماند؛ چندسال پیش همین تیتر خبری ” تار و پود قالیبافان خویی در آستانهی ازهم گسیختگی! ” را به مناسبت قطع بی رویه بیمه تامین اجتماعی قالیبافان خویی به عنوان هشدارِ آسیب به این شغل و هنری که ارز آوری قابل توجهی نیز به دنبال دارد، بکار بردم. اما کو گوش شنوا…..!!؟
بار دیگر به امید پیشگیری از وقوع خطر احتمالی ( می نویسم “قالی باف” بخوانید ” اکثر شغل ها ” ) با همان تیتر هشدار می دهیم. ان شاءالله موثر واقع گردد.
جهت مشاهده فیلم روی تصویر زیر کلیک کنید:
انتهای متن / امیرعلی موسوی
تصاویر : فریدون نقی لو از شهر دیزجدیز