تا کُشته ندهیم، آیا نباید از وقوع بحران پیشگیری نماییـم؟؟!
- شناسه خبر: 17539
- تاریخ و زمان ارسال: 26 فروردین 1401 ساعت 07:48
به گزارش آژانس خبری تحلیلی “خبر خوی“، در حادثه آتش سوزی گسترده ی انبار کارخانه ی کارتن سازیِ شهرک صنعتی خوی که در شامگاه روز چهارشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۱ رُخ داد، کاملا مبرهن و آشکار بود؛ علل و دلایل مهمی در گستردگی آتش به اندازه ای که از عهده سازمان آتش نشانی خوی خارج شده و ناچاراً از سازمان آتش نشانی شهرستان سلماس طلب امداد داشته اند، وجود داشته است که نیاز به بررسی دقیق و برخورد قاطع دارد.
جا دارد در آغاز سخن، گریزی بر هشدار جدی که در قالب انتقاد سازنده تحت عنوان “تعطیلی واحد آتش نشانی شهرک صنعتی خوی در سایه سهل انگاری مسوولین! “ مورخ ۱۳ مرداد ماه ۱۳۹۸ بصورت گسترده منتشر نمودیم، نگاهی بیاندازیم.
جناب آقای فرماندار اگر صلاح بدانند موضوعِ پیگیری های مصرانه ما (امیرعلی موسوی خبرنگار) را از جناب آقای کریملو” رئیس اداره کار خوی ” و جناب آقای حسنلو” رئیس شهرک صنعتی خوی” و جناب آقای مرندی ” رئیس سابق اداره صمت خوی” و جناب آقای تیموری ” معاون سیاسی امنیتی سابق فرمانداری خوی” را از ایشان جویا شوند که دلیل انتشار یادداشت انتقادی دلسوزانه با عنوان فوق الذکر چه بوده است؟!
در آن زمان (۱۳ مرداد ۱۳۹۸) از مسولین و متولیان امر انتقاد نمودم که چرا باوجود مهیا بودن تمام تجهیزات لازم واحد آتش نشانی شهرک صنعتی خوی، قریب به ۲ سال از که آن واحد حیاتی تعطیل میباشد و امروز در اواخر فروردین ۱۴۰۱ باید سوال کنیم؛ چرا واحد مهم و حیاتی آتش نشانی شهرک صنعتی شهرستان خوی که مستقیما با امنیت جان افراد در ارتباط است، حدود ۵ سال است راکد مانده و تعطیل میباشد؟؟؟
در آن مطلب، از مهمترین مأموریت های ایستگاه های آتشنشانی مستقر در شهرک های صنعتی گفتیم و عرض نمودیم : ماموریت این ایستگاه های آتش نشانی صرفاً محدود به اطفای حریق نبوده و در همه ی حوادث کنار صنعتگران، کارگران و بطور کلی واحدهای تولیدی صنعتی میباشند.
همچنین اضافه کردیم؛ هدف اصلی احداث و راه اندازی ایستگاه های آتش نشانی در نواحی صنعتی؛ کاهش زمان رسیدن به محل حادثه و ارتقای ایمنی برای واحدهای صنعتیِ فعال در شهرکها و نواحی صنعتی و ایضاً کاهش آمار حوادث در شهرک های صنعتی میباشد.
اکنون، پس از حدوث آتش سوزی شامگاه ۲۴ فروردین ۱۴۰۱ در انبار کارخانه کارتن سازی شهرک صنعتی خوی که تعطیلی واحد آتش نشانی مستقر در آن شهرک به بیش از ۵ سال رسیده و علیرغم اعلام جدی و صریح هشدار نسبت به احتمال وقوع حادثه و آتش سوزی به دلیل وجود کارخانجات متعددی همچون مبل سازی، متاسفانه هیچگونه اقدام عملی نسبت به فعال نمودن آن واحد آتش نشانی از سوی مسولین امر به عمل نیامد!!
مضاف بر اینکه؛ طی حادثه آتش سوزی شب ۲۴ فروردین ماه، به غیر از آسیب های زیانبار مالی، ۲ نفر آتشنشان مجاهد نیز مصدوم شدند و احتمال وجود خطرات جانی نیز بسیار بالا بوده است.
لذا بدینوسیله و با توجه به قصورات مشهود و ترک فعل های مبین از سوی مدیران و مسئولین ذیربط، و از آنجایی که فرماندار تلاشگر شهرستان خوی پس از دیدار با خبرنگاران به صراحت و با صدای رسا اعلام نمودند “من از انتقادات سازنده قاطعانه استقبال میکنم” و از طرفی باتوجه به نص صریح قانون در بحث لزوم برخورد با ترک فعل که بر عهده قوه قضائیه جمهوری اسلامی و دادستانهای عدالت خواه نهاده شده است و ایضاً به استناد دستورالعمل نحوه مقابله با ترک وظایف قانونی مدیران و کارمندان و پیشگیری از آن مبنی بر؛ اجرایی نمودن بندهای ۲ و ۳ اصل ۱۵۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، سیاست های کلی نظام، قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور با اصلاحات و الحاقات بعدی و وظیفه ی قانونی قوه قضاییه در حفظ حقوق عامه و نظارت بر حسن اجرای قوانین و عطف به احکام مقرر در مواد ۹۰ ،۹۱ و ۹۲ قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب ۱۳۸۶، از فرماندار محترم و دادستان گرامی شهرستان خوی انتظار می رود ضمن بازخواست جدی دلایل بروز چنین قصورات نابخشودنی (تعطیلی آتش نشانی شهرک صنعتی) که مستقیما با امنیت جان انسان ها در ارتباط است ، دستور فرمایند نسبت به تسریع در فعال نمودن واحد آتش نشانی شهرک صنعتی خوی اقدامات عاجل صورت گیرد تا عملاً کارگران و زحمتکشان شاغل در کارخانجات و واحدهای صنعتی شاهد احیای واحد آتش نشانی شهرک صنعتی شهرستان خوی باشند.
آنچه که کاملا مبرهن و آشکار است؛ درصورت فعال بودن واحد آتش نشانی شهرک صنعتی خوی قطعا حوادث با سهولت و با صرف هزینه ی کمتری قابل کنترل و پیشگیری میباشند و حتی در خصوص حادثه آتش سوزی انبار کارتن سازی نیز این امر صادق است و چنانچه به محض وقوع حادثه ی آتش سوزی، اقدامات اطفاء و امدادی از طریق واحد آتش نشانی شهرک صنعتی عملیاتی میشد، مدیریت بحران و کنترل آتش به مراتب سهل تر انجام میپذیرفت و هزینه های تحمیلی به بیت المال بسیار ناچیزتر میشد.
از این رو؛ اعلام خطر جدی “خبر خوی” به کلیه ی مسئولین ذیربط و بویژه فرماندار و دادستان شهرستان خوی این است که؛ با توجه به عملکرد عاری از حس مسئولیت گذشته، در صورت عدم برخورد قاطع و جدی با بانیان وضع فوق الاشاره، احتمال بروز خطرات و حوادث بمراتب زیانبار تر دور از انتظار نخواهد بود.
در این زمینه و پیرامون حادثه آتش سوزی گسترده انبار کارخانه کارتن و ورق بهسازان صنعت خوی گفتگویی با سجاد حسینلو مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری خوی داشته ایم که به شرح ادامه میباشد:
رئیس سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری خوی با بیان اینکه مواد موجود در محل آتش سوزی به دلیل قابلیت اشتعال سریع، منجر به گستردگی آتش شده بود، تاکید کرد : در صورت فعال بودن واحد آتش نشانی شهرک صنعتی خوی، قطعاً گسترش حریق به آن شدت که باوجود حضور آتشنشانان ۵ ایستگاه آتش نشانی ( ولیعصر عج – رسالت – حاجی قلیزاده – نیروگاه سیکل ترکیبی خوی – آتش نشانی سپاه خوی) ناچار به درخواست کمک از سازمان آتش نشانی شهرستان سلماس، نمیشدیم.
وی از اقدامات موفق فرماندهی عملیات با هدف پیشگیری از گسترش حریق به سایر بخش ها و کارخانجات جانبی محل آتش سوزی خبر داد و گفت : در صورت عدم اجرای اقدامات پیشگیرانه، به دلیل گسترش، هدایت و جابجایی آتش به سایر واحدهای تولیدی صنعتی، احتمال داشت عملیات کامل اطفاء حریق تا ۱۰ روز به طول میانجامید.
حسینلو با اعلام اینکه علت و عامل بروز حادثه آتش سوزی در دست بررسی است، افزود : خبر وقوع حادثه ساعت ۱۹:۱۳ دقیقه عصر روز چهارشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۱ بود که به سازمان آتش نشانی خوی اعلان شد که متاسفانه به دلیل طولانی بودن مسیر از شهر خوی تا شهرک صنعتی و همچنین وجود ترافیک شهری و تعدد سرعتگیر ها در طول مسیر، حدود ۱۰ دقیقه تا رسیدن اکیپهای آتش نشانی مستقر در شهرک ولی عصر (عج) خوی به محل حادثه زمان برد و به دلیل سریع الاشتعال بودن مواد، شاهد آتش سوزی گسترده ای بودیم.
وی از اقدامات اطفاء حریق ازسوی کارکنان کارخانه کارتن سازی توسط کپسول های آتش نشانی در زمان وقوع حادثه پرده برداشت و خاطرنشان کرد : این نوع کپسول های اطفای حریق صرفاً جهت خاموش کردن آتش های ناشی از مایعات همچون نفت و بنزین کاربرد دارند و هیچگونه تاثیری نسبت به اطفای مواد مشتعل متاثر از جامداتی همچون چوب و کاغذ ندارند.
رئیس سازمان آتشنشانی و اقدامات ایمنی شهرداری خوی، از شهرستان خوی به عنوان مهد آموزش های تخصصی اطفای حریق “آتش نشانی” یادکرد و گفت : ما در بحث ترویج و آموزش گسترش اقدامات ایمنی و پیشگیرانه در خصوص اطفای حریق پا را از محدوده محلی فراتر گذاشته و از شهرستان های همجوار نیز رسماً جهت آموزش و یادگیری مسائل مربوط به توانایی کنترل، مدیریت و فرماندهی حوادث غیرمترقبه نظیر آتش سوزی، دعوت به عمل آورده ایم.
وی ادامه داد :بر همین اساس، ما آمادگی کامل داریم تا در زمینه ی احیاء و فعال نمودن واحد آتش نشانی مستقر در شهرک صنعتی خوی و همچنین آموزش کارگران، کارفرمایان و سایر کارکنان شاغل در واحدهای تولیدی و صنعتی شهرک صنعتی شهرستان خوی، همکاری های مقتضی را بعمل آوریم.
سجاد حسینلو با اعلام اینکه متاسفانه در عملیات اطفای حریق ۲ نفر از پرسنل مجاهد سازمان آتش نشانی خوی دچار مصدومیت شدند، اضافه کرد : متاسفانه یک نفر از همکاران به دلیل مسمومیت از استنشاق دودهای حریق و یکی دیگر از همکاران نیز به دلیل روزه بودن دچار ضعف و مصدومیت شدند که با حضور فوریت های پزشکی جهت سیر مراحل درمان به بیمارستان منتقل شدند که الحمدلله شرایط آنها خوب است.
انتهای متن/ امیرعلی موسوی