ستارگان رئال در شهرستان خوی
- شناسه خبر: 13345
- تاریخ و زمان ارسال: 26 اسفند 1399 ساعت 01:38
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی “خبرخوی” ، این گفتگو دارای زوایای پیدا و پنهان زندگیِ هنریِ یک هنرمند است که یقیناً برای علاقه مندان به موفقیت مفید و آموزنده خواهد بود.
“خبر خوی” عموماً اخبار حوزه های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی را دنبال کرده. اما در رویکرد جدیدِ خود بنا دارد در حوزه هنر و علی الخصوص معرفی هنرمندان ارزشمند گامهای بسزایی را بردارد.
بدون مقدمه، به محتوای گفتگو با هنرمند موفق شهرستان خوی میپردازیم؛
خبرخوی) سلام خانم پاکپور، در آغاز سخن، برخلاف آنچه که در عموم گفتگو های رسانه ای مرسوم است و از دوران گذشته به حال ترسیم میگردد، “خبر خوی” سوال آغازینش را چنین مطرح مینماید: مهمترین خواسته شما از زندگی چیه و دنبال روِ چه هدفی در زندگی هستید؟
پاکپور) بنده هم حضور شما جناب آقای موسوی و همکاران جنابعالی در “خبر خوی” و همچنین خوانندگان این گفتگو سلام عرض میکنم. اما در پاسخ سوالتون بگذارید اینطور بگویم؛ همیشه این رو به شاگردانم هم گفته ام. امیال غریزی بین انسان و حیوان مثل غذا خوردن، خوابیدن، جفت پیدا کردن، بچه آوردن و… مشترک هستند. اما من به عنوان انسان باید یک قدم از حیوان جلوتر باشم تا بتوانم شعورم رو به اثبات برسونم. و زمانی که سنم از ۵۰ و ۶۰ فراتر رفت، حرفی برای گفتن داشته باشم. اگر یکی ازم پرسید؛ تو در جوانی چیکار کردی و ثمره عمرت چی بود؟ جواب من سکوت نباشد! که به نظرم برای یک انسان یک موهبت الهی است که به درجات والاتر انسانی برسد.
خبرخوی) پس با این اوصاف، رسیدن به کمال انسانی بزرگترین آرزو و هدف زندگیتون بشمار میره؟
پاکپور) بله صد در صد. من دوست ندارم در سن پیری اگر بخواهم جوانی را راهنمایی کنم، از جوانیِ خودم احساس شرم داشته باشم.
خبرخوی) آیا عمیقاً احساس رضایت و خوشبختی دارید؟
پاکپور) تا به حال در زندگی هنری و زندگی عادی سعی کردم با برنامه ریزی حرکت کنم و اهدافی را برای خودم ترسیم نموده ام. به نظرم احساس خوشبختی چیزی جز رسیدن به اهداف زندگی نیست. لذا به ضرس قاطع میتونم بگم تا به امروز حداقل به ۹۰ درصد اهدافی که برای خودم داشتم رسیده ام و قلباً احساس رضایت و خوشبختی دارم و از این بابت خداوند را شاکر هستم.
خبرخوی) باتوجه به مطالبی که مطرح شد، و اینکه تقریبا به تمام اهداف زندگیِ هنری رسیدید، رمز موفقیتتون رو چطور میتونید توصیف کنید؟
پاکپور) تمجید از خود نباشد. ولی زمانی که در سال ۱۳۹۶ در محل نمایشگاه های برج میلاد تهران نمایشگاهی از آثار خودم را به معرض دید عموم قرار داده بودم، یک لحظه دیدم خواهرم بدجور بهم خیره شده! ازش علتش را پرسیدم؛ گفت: داشتم به خودم میگفتم این دختر با سماجت و اراده ای که به خرج داده خودش رو به کجاها رسونده؟! چون هرکسی جای تو بود، خیلی وقت پیش دفترش رو بسته بود!
– اما در مورد رمز موفقیتم چنین بگویم؛ خواست و اراده ی خودم و توکل به خالق هستی تنها رمز موفقیت من است.
جدالی که برای موفقیت داشته ام و سختی هایی که به جان خریده ام قابل تصور نیست.
به دلیل اینکه؛ میدونستم از زندگی چی میخوام. من یکبار شانس زندگی کردن دارم. برای همین دوست داشتم آنطور که خودم میخواهم زندگی کنم و نظرات منفی دیگران برایم اصلا مهم نبود.
خیلی انتقاد شدم. خیلی مسخره شدم. ولی:
پافشاری و استقامت میخ سزد ار عبرت بشر گردد
هر چه کوبند بیش بر سر او پافشاریش بیشتر گردد
خبرخوی) بسیار عالی، به نظر میرسه، برای کشف این موفقیت لاجرم گذشته ی شمارا نیز باید به تصویر بکشیم. بفرمائید؛ خانم سولماز پاکپور چطور شد به هنرِ نقاشی سوق پیدا کرد؟
پاکپور) هنر یک میل، علاقه و جوهره ی ذاتی میخواد. و اینچنین نیست که یک نفر صرفا با آموزش دیدن به سمت هنرِ نقاشی بیاد. لذا بنده نیز از کودکی به نقاشی علاقمند بودم و در بحث هنر استعداد ذاتی در من وجود داشت.
خبرخوی) به هرحال جرقه ی اولیه ای برای وصل شما به هنر نقاشی وجود داشته، آیا میتونید اون جرقه رو بهمون ترسیم کنید؟
پاکپور) از دوران مدرسه از طرف یکی از معلمان ارجمندم همواره تشویق میشدم. یادم هست دوره دبیرستان در مدرسه سمیه دبیر ادبیاتمون جناب آقای قره آغاجلو میگفت: سولماز تو میتونی یک هنرمند خوب، یک پزشک خوب و یک نویسنده خوب باشی. لذا بنا بر علاقه ای هم که در وجودم نهفته بود، به سمت نقاشی آمدم و اکنون در خدمت شما هستم.
خبرخوی) نقطه وصل شما با نقاشی رنگ روغن بصورت رسمی از کجا شروع شد؟
پاکپور) من از دوران دبیرستان علاقه بسیار زیادی به هنر نقاشی داشتم. اما پدرم به خاطر اینکه در شرایط حساس تحصیلی بودم زیاد موافقِ ثبت نام در کلاس های هنری نبود. اما من برای اینکه بتونم هم به دروس مدرسه ام برسم و هم بتونم در رشته هنری مورد علاقه ام آموزش ببینم بسیار اصرار و پافشاری کردم.
تا اینکه خواهر بزرگترم متوجه شد و دید که من خیلی اذیت میشم. با پدرم در باره این موضوع که هم به مدرسه برسم و هم آموزشهای نقاشی را در آموزشگاه سپری کنم صحبت کرد. منم دیدم خواهرم در تلاش برای کسب رضایت پدر است، پیش دستی کرده و قبل از حصول نتیجه از ناحیه ی پدرجان، رفتم به کلاس های آموزشی استاد گرانقدرم جناب آقای محمد مالکی ثبت نام نمودم.
خبرخوی) پس به این ترتیب، استاد مالکی اولین استاد در زندگی هنریِ شما بودن؟
پاکپور) بله همینطوره. در سال ۱۳۷۶ بنده رسما با حضور در دوره های آموزشی طراحی و نقاشی استاد مالکی، وارد این هنر زیبا و پرمحتوا شدم.
خبرخوی) اساتیدی که در طول عمر زندگی هنری شما بیشترین تاثیر را داشته اند چه کسانی بودند؟
پاکپور) همانطور که عرض کردم، از سال ۱۳۷۶ استاد ارجمندم جناب آقای مالکی شخصی بود که قلم را با دستانم آشنا کرد و الفبای ابتداییِ نقاشی را به من آموخت. در این فاصله مدت کوتاهی نیز در محضر استاد بنام و ارزشمند جناب آقای جعفر نجیبی آموزش های خاصی را آموختم و این مدت هرچند کوتاه بود، اما تحول عظیمی در طراحی هنری بنده ایجاد کرد. و اما بعدها از سال ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۶ افتخار حضور در کلاس های آموزشی استاد گرانقدر جناب آقای رحیم نوه سی نصیب بنده شد و این سه استاد بزرگوار بیشترین نقش تربیتی در حوزه آموزش نقاشی داشته اند. البته باید اضافه نمایم؛ در بین این سالها حدود ۲ سال نیز نزد استاد ارجمند جناب آقای نادر جلال نقش برجسته را کار کرده و آموختم.
خبرخوی) صحبت از آموزش شد، برای خوانندگان عزیز در مورد سبک نقاشی که کار میکنید، بفرمایید؛
پاکپور) از اول سبک رئال را انتخاب کرده ام. باتوجه به ویژگی های سبک رئالیسم در نقاشی، از آغاز فعالیت هنری این سبک را کار کرده ام. سبک رئال در نقاشی رنگ روغن به نحوی است که اثر کاملا گویاست و همه در هر سن و هر قشری که باشند، میتوانند به آسانی پیام تصویر را دریافت کنند و براحتی با موضوعِ تصویر ارتباط برقرار کنند.
رئال یعنی واقعی و رئالیسم یعنی واقعی گری و حقیقت گری. سبک رئالیسم در نقاشی، نوعی گرایش هنری است که اشیاء و موجودات را آنگونه که هستند، زشت را زشت و زیبا را زیبا ترسیم مینماید. این سبک بین سبکهای دیگر نقاشی بهترین بازدهی را داشته و بلحاظ جلب نظر مخاطبان بسیار خوب عمل کرده است.
خبر خوی) باتوجه به اندک اطلاعاتی که در حوزه هنرهای تجسمی داریم، شهرستان خوی اساتید بسیار برجسته و بین المللی را به ایران و جهان معرفی کرده. آیا میتوانیم بگوییم؛ ستارگان رئال در شهرستان خوی می درخشند؟
پاکپور) بله صد در صد . اگر بگوییم شهرستان خوی مهد ستارگان رئالیست است ، حرف گزافه ای نگفته ایم.
خبرخوی) یقیناً خوانندگان و مخاطبان عزیز مشتاق هستند نامی از ستارگان رئالیست خویی بشوند. لطفا نام چند نفر از اساتید رئالیست موفق خویی را برشمارید:
پاکپور) بله حتماً؛ از اساتید نقاشی باید از استاد رحیم نوه سی در صدر ستارگان نام ببرم . تکنیک نقاشی استاد نوه سی، اغلب با هنرمندان ممتازی نظیر ریچارد اشمیت، کارپلان و گارماش مقایسه می شود . همچنین؛ استاد محمد مالکی – استاد داوود مالکی – استاد احمد طالبی – استاد امین قرقره چی همگی از اساتید مطرح و بنام کشور می باشد.
اما از اساتید مجسمه سازی نام استاد جعفر نجیبی برای همه نامی پرآوازه و آشناست و همچنین استاد نادر جلال که ایشان نیز در رشته نقش برجسته و مجسمه سازی از اساتید مطرح کشور هستند که در سبک رئالیسم و واقعی گری آثار بسیار ارزشمندی را خلق نموده اند.
خبرخوی) در نقاشی با رنگ روغن، آیا در سایر تکنیک های نقاشی هم فعالیت دارید؟
پاکپور) بنا بر اقناع شاگردان و هنرجویان عزیز، نقاشی با سیاه قلم، مداد رنگی، آبرنگ، گواش، پاستل، اکریلیک و… را هم کار میکنم. نقاشی عبارت است از طراحی و رنگ روغن و هرکسی که به این دو مورد تسلط داشته باشد، سایر متریال هارا که قبلا از آنها نام بردم میتواند براحتی کار کند. نقاشی فقط جرات اجراست.
خبرخوی) صحبتهایی از دوران آموزش و سبکهای نقاشی که کار میکنید مطرح شد، لطفا از تحصیلات خود نیز برای مخاطبان گرامی بگویید:
پاکپور) من کارشناسی علوم اجتماعی دارم که دوران تحصیلاتم را تا مقطع دیپلم در شهرستان خوی و دوره دانشگاه را به دلیل عدم وجود رشته تحصیلی ام در دانشگاه های خوی، در دانشگاه پیام نور مرند گذرانده ام.
خبرخوی) نکته ی بسیار قابل تاملی نظرم را جلب کرد؛ با مشاهده ی آثار شما اینگونه احساس میشود که توجه ویژه ای به کنش های اجتماعی دارید و از طرفی هم تحصیلاتتان در حوزه علوم اجتماعی و جامعه شناسی است. سوال اینکه؛ چه نسبتی بین تحصیلات علوم اجتماعی با هنر نقاشی به سبک رئالیسم وجود دارد؟
پاکپور) بله درسته، موضوع مشکلات اجتماعی و مردم شناسی بیشترین توجه منو به خودشون جلب کرده و تحصیلات در حوزه جامعه شناسی و علوم اجتماعی کمک بسیار شگرفی در تعیین سوژه برای ترسیم نقاشی داشته و من با زاویه دید بهتر و متفاوت تری به موضوعات نگاه میکنم و نهایتا به واسطه هنرِ نقاشی با بهترین شکل به جامعه ارائه مینمایم.
خبرخوی) همانطور که گفتید، از سال ۷۶ به هنر نقاشی پرداخته اید. بنده اطلاع دارم که شاگردان زیادی را نیز در این هنر تربیت کردید. لطفا بفرمایید از چه سالی و به چند هنرجو نقاشی آموزش داده اید؟
پاکپور) من از سال ۱۳۸۱ برای علاقمندان به این هنر زیبا و روح نواز آموزش میدم. و اما بعدها با تشویق و راهنمایی برادر ارجمند جناب آقای بیگ زاده از اداره کل ارشاد آذربایجان غربی و جناب آقای یزدان مهر سرپرست محترم اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی خوی در سال ۱۳۹۴ مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای تاسیس آموزشگاه و هنرکده دریافت نمودم. در بحث تعداد هنرجو اجازه دهید حدودی عرض کنم که به بیش از ۲۰۰۰ نفر طی این سالها آموزش داده ام.
خبرخوی) علاقمندان به حضور در دوره های آموزشی چه شرایطی باید داشته باشند و چگونه باید اقدام نمایند؟
پاکپور) شرایط خاص و ویژه ای نداره. رده سنی برای بانوان آزاد است ولی برای گروه سنی آموزشی مختص آقایان بنا به صلاحدید خودم به گروه سنی پایین تر از ۱۵ سال آموزش میدم.
اما در باب یادگیری باید عرض کنم؛ انضباط هنرجوها، استعدادهای شخصی شان، مدت زمانی که خودِ هنرجو برای تمرین اختصاص میده همگی در یادگیری و آموزش برایش موثر خواهد بود.
هنرکده پاکپور واقع در خوی، خیابان صمدزاده، تقاطع خیابان صابونچی لار در خدمت همه علاقمندان به هنر زیبا و پرمحتوای نقاشی است.
خبرخوی) باتوجه به سخنان شما، حتی تا سال های اخیر نیز به دنبال آموزش برای خودتان بودید. آیا بعد از اینهمه سال بازهم نیاز به آموزش دارید؟
پاکپور) یک واقعیت غیرقابل انکار هست. هرچقدر بیشتر کار کنی، بیشتر پی میبری که هنوز نیاز با یادگیری داری.
استادم جناب آقای رحیم نوه سی میگفت؛ بعد از چهل سال به نتیجه میرسیم که آیا نقاشی رو یاد گرفتیم یا نه!؟ چون در مدارسِ ما بصورت بنیادی توجهی به هنر و آموزش هنر نشده است. برای همین اشخاص شناخت درستی از هنر ندارند.
خبرخوی) بین صحبتها تون به نمایشگاهی که در سالن نمایشگاه های برج میلاد تهران برگزار کرده بودید، اشاره ای شد. کدام نمایشگاهِ آثار خودتان را بهترین و خاطره انگیز ترین نمایشگاه میدونید؟
پاکپور) هر نمایشگاهی که برگزار میکنیم لذت و شیرینی خاص خودش رو داره. به هرحال ثمره چندین ماه و یا چندین سال زحمت و تلاش با برگزاری نمایشگاه به منصه ظهور قرار داده میشه. لذا همگی برایم جذاب و لذتبخش هستند.
خبرخوی) آیا برای آینده نزدیک در خصوص برگزاری نمایشگاه برنامه های دارید؟
پاکپور) بله. الان یک مجموعه در دست اجرا دارم و برای برگزاری نمایشگاه انفرادی که اگر خدا بخواد و شرایط مساعد باشه برای خردادماه ۱۴۰۰ تدارکات مقدماتی رو انجام دادم و همانطور که قبلا عرض کردم، عمده موضوع آثارِ مورد نمایش در حوزه های جامعه شناسی و مشکلات اجتماعی خواهند بود.
خبرخوی) به عنوان حسن ختام و سوال پایانی، دغدغه شما و قشر هنرمندان در مواجهه با معضلات اجتماعی مربوط به شیوع ویروس کرونا چی بود و کرونا چه تاثیراتی بر حرفه و هنر شما داشته است؟
پاکپور) متاسفانه به دلیل شرایط حاکم ناشی از کرونا که کلیه فعالیت های آموزشی و هنری را تحت الشعاع خود قرار داد ، در برگزاری و اجرای برنامه های خود با مشکلات بسیار مواجه شده و مجبور به لغو برنامه های خود از قبیل: برگزاری نمایشگاه ، برگزاری ورکشاپ، تشکیل جلسات و دورهمی های هنری که قرار بود با حضور اساتید و هنرمندان از سایر نقاط کشور از جمله تهران برگزار گردد، شدیم.
در تشکیل و برگزاری کلاس های آموزشی نیز متاسفانه با محدودیت های بسیاری مواجه شدیم و از پذیرش و ثبت نام و تشکیل کلاس های گروهی بازماندیم. و تعطیلی های پیاپی و قرنطینه نه تنها از لحاظ آموزشی ، بلکه از نظر روحی هنرجویان را بسیار تحت فشار قرار داد.
خبرخوی) در انتها باید اشاره کنیم: خانم سولماز پاکپور به دلیل سوء مدیریت مسئولین و عدم تحقق وعده های داده شده از سوی مسئولین شهرستان و شهر خوی به شدت منتقد بودند و از انتقادات ایشان ما به این نتیجه رسیدیم ” نرود میخ آهنی در سنگ”
تعدادی از آثار هنری سولماز پاکپور :
انتهای متن/